суботу, 20 квітня 2019 р.

Медична фізика

МЕДИЧНА ФІЗИКА — сучасний напрямок науки й техніки щодо вирішення медичних завдань, пов’язаних із розробкою фізичних основ методів лікування, діагностики і створення апаратури, фізичної за конструкцією та медичної за застосуванням. Саме успіхи прикладної фізики, техніки і медичного приладобудування значною мірою забезпечують розвиток сучасної медицини.
М.ф. має загальні корені з біофізикою, фізіологією, змикається з медичною електронікою, біологічною й медичною кібернетикою, медичною метрологією, фізіотерапією, метрологією, медичним приладобудуванням та іншими напрямами прикладної фізики, біофізики й медицини. До значних досягнень М.ф. можна віднести впровадження в медицину лазерних і УЗ-технологій, метод медичної візуалізації, волоконно-оптичної ендоскопії, впровадження комп’ютерної технології, розвиток та удосконалення методів електро- і магнітографії, термографії, томографії тощо. Томографія — метод одержання пошарового зображення структур, розташованих у тілі людини: при цьому одержується чітке зображення вибраного зрізу тканини, у той час, коли зображення всіх інших зрізів тканини стираються або затіняються. Томограму можна одержати, використовуючи різні прийоми. Комп’ютерна томографія — метод рентгенологічної діагностики, призначений для обстеження м’яких тканин людини, напр. виявлення патологічних змін (пухлина, абсцес, гематома) мозку безпосередньо крізь кістки черепа. Реєстрація зрізів тіла людини реєструється з допомогою рентгенівського сканера (комп’ютерного томографа). Ці записи поєднуються з допомогою комп’ютера для одержання єдиного об’ємного зображення. Томографія поодиноких фотонів емісійна комп’ютерна дозволяє виявити ураження головного мозку на ранніх стадіях з уведенням індикатора на глютамат як одного з продуктів біохімічного процесу. Томографія позитронна емісійна — метод для оцінки функціонального стану тканин головного мозку із застосуванням радіоактивних речовин чи ЛП. Ультразвук використовується в УЗ-томографії або ехотомографії (~30 000Гц) для дослідження внутрішніх структур тіла людини шляхом одержання зображення з різних глибин структур, що аналізуються. ПМР — томографія, яка базується на явищі ПМР — поглинанні радіохвиль протонами молекул води, які містяться у тканинах людини при їх вміщенні в магнітне поле. Великою мірою цей метод застосовується при дослідженні функцій ЦНС, кістково-м’язової системи і меншою мірою для дослідження грудної клітини і черевної порожнини. Цей метод застосовується для неінвазивної діагностики і планування лікування різних захворювань, у т.ч. онкологічних. Магнітно-резонансна спектроскопія — діагностичний метод дослідження, заснований на використанні ядерно-магнітного резонансу (ЯМР) для одержання біохімічного профілю тканин, коли дослідження іншими методами ускладнене і потребує біопсії.

Для аналізу стану кровоносних судин застосовуються метод ангіографії — рентгенологічне дослідження шляхом уведення контрастної речовини і флуоресцентна ангіографія — уведення флуоресціюючої речовини для дослідження кровоносних судин ока. Інформативною є також допплєрографія — дослідження кровоносних судин ультразвуковим методом з використанням ефекту Допплєра.
В даний час, термін «медична фізика», як правило, відноситься до діяльності фізиків, які працюють в лікарнях. Це участь в клінічній роботі, почалося приблизно 100 років тому, але зв’язок між фізикою і медициною, має більш давню історію.
Фізика внесла особливо важливий внесок у здоров’я з самого моменту народження медицини 5000 років тому. З найдавніших часів такі фізичні явища, як тепло і світло, використовувалися для діагностики і лікування захворювань. У середні століття великий мислитель, Леонардо да Вінчі на основі фізичних принципів намагався зрозуміти і пояснити функціонування організмів. До 17 століття, в основному, в медичній фізиці був суто механістичний підхід до фізіології. Після наукової революції 17 століття, застосовуються ідей, отриманих від фізики в спробі зрозуміти природу самого життя. Ці ранні дослідження безпосередньо призвели до розвитку в таких областях, як електрофізіологія, біомеханіка, і офтальмологія.


 Фізико-медична техніка почала швидке розвиток протягом 19-го століття. Це був час революційних відкриттів у галузі фізики. Приблизно тоді ж з’явилися нові знання про радіацію та радіоактивності. Це не могло не позначитися на розвитку нових методів лікування та діагностики, пов’язаних радіоактивними препаратами і джерелами радіації.
Внесок фізики в медицину численний і різноманітний. В області діагностики це рентген, ядерна медицина, клінічне ПЕТ-сканування, магнітно-резонансна спектроскопія, ультразвукове лікування і т. д. В області лікування — променева терапія, хірургічна техніка і технології, фізичні процедури і багато іншого. Нові технології дозволять краще зрозуміти молекулярні механізми і дозволять лікувати пов’язані з ними хвороби. Ми зараз стоїмо на порозі нової революції, пов’язаної з успіхами в області генної медицини.





2 коментарі:

  1. Я Артур Борис, житель / громадянин Республіки Росія. Мені 52 роки, я підприємець / бізнесмен. Одного разу у мене були труднощі з фінансуванням мого проекту / бізнесу, якби не добрий друг, який познайомив мене з містером Бенджаміном Лі, щоб отримати позику на суму 250 000 доларів США у його компанії. Коли я зв’язався з ними, пішло лише п’ять робочих днів, щоб завершити процес кредитування та перевести його на мій рахунок. Навіть маючи погану кредитну історію, вони все одно пропонують вам свої послуги. Вони також пропонують усі види позик, такі як комерційні, домашні, особисті, автомобільні. Я не знаю, як подякувати їм за те, що вони зробили для мене, але Бог винагородить їх згідно зі своїм багатством у славі. Якщо вам потрібна термінова фінансова допомога, зв’яжіться з ними сьогодні електронною поштою 247officedept@gmail.com Інформація про WhatsApp ... + 1-989-394-3740

    ВідповістиВидалити